Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Het IJplein in Amsterdam-Noord wordt een beschermd stadsgezicht, zo besluit het Amsterdamse gemeenteraad naar verwachting op 16 december. De wijk behoort tot de eerste projecten van Rem Koolhaas.

Eerste verdieping

  • Wijkaanpak nieuwe stijl: minder aandacht voor stenen, meer voor bewoners
    Zuidoost staat aan de vooravond van een nieuwe ronde ‘wijkaanpak’. Het Masterplan Zuidoost moet verloedering en criminaliteit terugdringen, maar vooral het perspectief van de huidige bewoners verbeteren. Om een nieuw rondje in de projectencarrousel te vermijden, wordt van alle betrokken partijen een langdurig commitment gevraagd.
  • Amsterdam Zuidoost: veel in aanbouw maar ook al veel vertraagd
    Amsterdam Zuidoost krijgt er voor 2040 zo’n 39.000 woningen bij. Volgens de plannen dan. Een nieuwe ronde langs de velden leert dat er weliswaar veel wordt gebouwd, maar dat ook veel plannen al kampen met vertraging. De ambitie is duidelijk: een gemengd bouwprogramma en een voorinschrijfregeling voor stadsdeelbewoners moet de nieuwbouw toegankelijk maken voor diverse inkomensgroepen, óók voor de huidige bewoners van Zuidoost.

Tweede verdieping

  • Landelijke stimuleringsregeling lijkt te doen wat de naam belooft
    De landelijke overheid investeert weer in woningbouwprojecten. Via de Woningbouwimpuls, een fonds van 1 miljard euro, betaalt ‘Den Haag’ mee aan de onrendabele top van woningbouwprojecten. Dat zorgt op zijn minst voor versnelling. Zowel bij de eerste als tweede tranche werd gretig ingetekend door gemeenten. Het geeft veel extra rekenwerk, maar zorgt ook voor optimalisatie en sturing op wat er wordt gebouwd. 65 procent valt in het betaalbare segment.
  • Waarom Zaanstad subsidie nodig heeft om woningen te bouwen
    Zaanstad krijgt 20,6 miljoen euro voor versnelling van de woningproductie. Waarom is dat nodig? En waar wordt het geld voor gebruikt? Hans Krieger, wethouder MAAK.Zaanstad, geeft tekst en uitleg. “Zaanstad is een arme gemeente. Wij hebben niet genoeg eigen middelen voor nieuwe openbare ruimte, betere infrastructuur en goede parkeervoorzieningen, ook al betalen ontwikkelaars zoveel als mogelijk mee.”

Derde verdieping

  • Met renovatie flats Van Deyssselbuurt start vernieuwing Slotermeer
    Met de renovatie van de eerste flats in de Lodewijk van Deysselbuurt is de aanpak van de drie Röellbuurten begonnen. Hiermee wordt een 20 jaar oude belofte ingelost. De eisen zijn intussen gewijzigd: aardgasvrij, meer verdichting, meer respect voor de stedenbouwkundige erfenis, een duidelijke sociale pijler én bredere inspraak. Een ‘integraal verbeterplan’.

Kort bestek

  • Huisvestingsproject voor ‘economisch daklozen’ kent moeizame start
    Twee zogeheten ‘economische daklozen’ kregen vorige maand als eersten samen voor een jaar een sociale huurwoning toegewezen in het kader van het project ‘Tijdelijk Onder Dak’. Corporaties, Amsterdam en De Regenboog Groep werken daarin samen om deze groeiende groep een dak boven hun hoofd te geven, zodat ze de kans krijgen hun leven weer te herpakken. Het idee bleek eenvoudiger dan de uitvoering.
  • Te vroeg om het einde van ‘de triomf van de stad’ aan te kondigen
    Meer Amsterdammers zoeken het buiten de stad. Die trend was al voor corona gaande. Logisch, in de Zaanstreek of Almere zijn de woningen ruimer en een stuk goedkoper. Maar de bewoners van de stedelijke regio’s Utrecht en Amsterdam kijken inmiddels steeds verder om zich heen. Friesland wint aan populariteit en de prijzen in Oost-Nederland stijgen hard. Komt dat door corona. En is dit een trendbreuk?
  • 3.500 nieuwe sociale huurwoningen in Haarlemmermeer
    In Haarlemmermeer werden de afgelopen jaren nauwelijks nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Dat gaat veranderen, verzekeren wethouder Mieke Booij en Viviane Regout, lid directieraad Ymere. De komende tien jaar bouwen Ymere en Eigen Haard er 3.500 sociale huurwoningen bij; 1.500 daarvan komen voor rekening van Ymere.
  • Huurcommissie kiest voor schriftelijk afhandelen om achterstanden te lijf te gaan
    Sinds de pandemie zijn de achterstanden bij de Huurcommissie nog verder opgelopen. Als uitweg uit het moeras stopt men met de huidige zittingspraktijk. In veel gevallen wordt schriftelijke afhandeling de standaardroute: een uitspraak van de voorzitter op basis van een onderzoeksrapport.
  • Verkiezingsprogramma’s: bouwen, bouwen, bouwen
    In maart zijn de verkiezingen. Welke plannen voor de woningsector presenteren de gevestigde partijen? Wat hebben ze de regio Amsterdam te bieden? Over twee dingen zijn partijen van links tot rechts het eens: er moet een nationaal bouwoffensief komen en er is meer overheidsregie nodig.
  • Wat met beleggers niet lukte, blijkt met corporaties wel te kunnen
    De Alliantie ontwikkelt de eerste permanente middenhuurwoningen. De 120 woningen komen in Sloterdijk-Centrum. Het is de uitkomst van taaie onderhandelingen met het Grondbedrijf. “Het geld moest ergens vandaan komen. We hebben beiden water bij de wijn gedaan: de gemeente in de grondprijs, wij in de huuropbrengsten”, zegt Egbert Dekker, manager vastgoed Amsterdam en Almere bij de Alliantie.
  • Wettelijke termijnen werden al voor corona vaak overschreden
    Bij de Huurcommissie liggen vele duizenden zaken te wachten op behandeling. Na de uitbraak van het coronavirus heeft de commissie geen zitting meer gehad. Maar de problemen met overschrijding van wettelijke behandelingstermijnen dateren al van eerder. Een klein lichtpunt: vanaf begin november worden er weer zittingen gedraaid. Zoveel mogelijk via videoverbindingen maar zo nodig ook fysiek.

Interview

  • Architect Lyongo Juliana over inclusief bouwen
    Wat betekent het voor de bouwopgave als in Amsterdam 56 procent van de inwoners een migratieachtergrond heeft? Wat zijn hun woonwensen en kan daar in het ontwerp rekening mee worden gehouden? Dit zijn vragen die volgens Lyongo Juliana, architect en Directeur Caribische Regio bij OZ, gesteld moeten worden.

Woonbarometer

Op stap

  • OP STAP MET … Patrick Durrfeld, cliëntbegeleider bij HVO-Querido
    Het aantal kwetsbare inwoners dat vanuit een maatschappelijke opvang of een andere instelling in een reguliere huurwoning terechtkomt, neemt toe. Om deze nieuwbakken zelfstandige huurders te ondersteunen, krijgen ze een begeleider toegewezen. Patrick Durrfeld van HVO-Querido is zo’n begeleider. “Mijn taak is om het leven van deze mensen, die vaak kampen met verslavings- of psychische problematiek, weer op de rails te krijgen.”

Redactioneel

  • NUL20 #105
    De crisis op de woningmarkt heeft politiek Den Haag bereikt. Anders dan bij vorige verkiezingen is 'wonen' dan wel 'volkshuisvesting' (keuze afhankelijk van politieke kleur) een prominent onderdeel van de verkiezingsprogramma's. "Het tekort aan betaalbare woningen heeft geleid tot torenhoge prijzen voor koophuizen en jarenlange wachtlijsten voor een huurwoning. Veel steden zijn onbetaalbaar voor jonge gezinnen en middeninkomens en ook in kleinere gemeenten is te weinig ruimte voor nieuwbouw en trekken de jongeren weg. Door het woningtekort is het aantal daklozen verdubbeld tot ruim 40.000 mensen."